Vergi Düzenlemesi Yeni Yılda Başlıyor

otvde_yeni_donem_basliyor_1424695371_6032Yetkililer, alacakların yapılandırılmasına ilişkin yasa dâhilinde 1.7 milyon mükellef yine düzenlenmesi, 125 bin mükellef de matrah artırımı ve kayıtların düzeltilmesi nedeniyle başvuruda yaptığını belirterek, “Bu günden sonra yaklaşık 9,4 milyar lira ödenmemiş vergi borcunu düzenlemiş bulunuyoruz. Matrah ve vergi artırımı kayıt düzeltmelerinden de 1,5 milyar liralık tahakkuku gerçekleştirdik” açıklamasını yaptı. Yapılandırma ile ilgili çalışmalardan da bahseden Yetkililer, 3-4 yılda bir bu tür düzenlemeler yapılmasının normal olmadığını, bunların vergi yolunda sorunlara neden olduğunu ve düzenli tahsilat yapamadığımız için 3 yılda bir yapılandırma kanunu hazırlıyoruz açıklamasını yaptı. Maliye Bakanlığı’nın ödeme gücü olan vatandaşlardan vergiyi düzenli olarak zamanında alabilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Yetililer, Vatandaşın yanında olarak destek olacaklarını belirttiler.

DÜZENLEMELER YENİ YILDAN İTİBAREN BAŞLAYAN YENİ DÖNEMLERDE OLACAK

Vergi inceleme müddetinden de bahseden Yetkililer, mevcut vergi inceleme süresinin fazla olduğunu ve diğer ülke örneklerini incelediklerinde Türkiye’nin bu süreyi kısaltması gerektiğini belirten Yetkililer, “Yakında yapacağımız yasal düzenleme ile 3 yıla düşecek. Bu yapacağımız düzenleme kapsamında yeni yıldan itibaren başlayan dönemlerde geçerli olacak ama geçmişi geçmişin hesaplarıyla devam ettirilecek” açıklamasını yaptı. Alacakların yeniden düzenlenmesine bağlı kanunun uygulanmaya başlandığını hatırlatan Yetkililer, bu günden sonra 1.8 Milyon mükellef bu yasadan yararlanmak için başvuru yaptığını ve önceki yıllarla karşılaştırıldığında bu kez başvuru sayılarının daha yüksek olduğuna işaret ederken de, 1.8 milyon mükellef 1.7 milyon yeniden yapılandırma için, 125 bin mükellef de matrah artırımı ve kayıtların düzeltilmesi için başvuru yaptığını belirtti.  Yetkililer, “Bu günden itibaren ortalama 9,4 milyar lira ödenmeyen vergi borcunu düzenlendi ve yine matrah ve vergi artırımı kayıt düzeltmelerinden de 1,5 milyar liralık tahakkuku yapmış olduk. Uygulamalar devam ediyor, 31 Ekim son başvuru tarihi.”

Bir önceki yazımız olan Prim İndirimi Sağlayacak Olan Yasa Tasarısı Yürürlüğe Girdi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın