Ön Muhasebe

genel muhasebe 3Ön muhasebe genel olarak basit muhasebe işlemleridir. İşletmenin nakit parası, stokları, müşterileri  vb. yani kısaca ön muhasebe işletmenin parayla ilgili işlemlerini ve hareketlerini takip etmek amaçlıdır.

 

 

Ön Muhasebe de Şu İşlemler Yapılır;

  • Kasa Hesap Takibi
  • Müşterinin Cari Hesap Takibi
  • Fatura ve İrsaliye İşlemleri
  • Stok Girdi Çıktı Takibi
  • Müşteri Çek ve Senet Takibi
  • İşletme Çek ve Senet Takibi
  • Banka Hesap Takibi

Ön Muhasebe tam olarak muhasebenin tutulduğu manasına gelmez. Muhasebe defterlerini işlemek, mali tablolar, raporlar, beyanname vb. işlemleri  düzenlemek  özgür muhasebeci mali müşavirlerin yaptığı görevlerdir.

 

Stok Giriş/Çıkış Takibi: İşletmenin aldığı mallar, elindeki mallar, satılan mallar vb. işlemleri takip etmek içindir. Stokların durumu, azalış veya yükseliş gibi durumları takip etmek içindir.

Kasa Hesabı Takibi: İşletmenin nakit işlemlerini takip etmek içindir. Bunun için bir kasa defteri tutulabilir. Nakit girişi ve nakit çıkışı gibi işlemler bu defter ile takip edilebilir.

Çek/Senetleri Takibi: İşletmenin veya müşterinin çek ve senetleri takip edilir. Çek ve senetlerinin giriş çıkışları kaydedilir ve ödenecek veya tahsil edilecek ne kadar senet olduğu not alınır. Çek veya senetlerin vadeleri de takip edilerek, ödemeleri ve tahsilleri yapılır.

Banka Hesap Takibi: İşletmenin banka hesapları takip edilir. İşletmenin kasasında nakit bulunmadığı durumlarda banka hesapları tercih edilir. Çek ve senetlerin vadeleri takip edilerek bankada çek yada senedin tahsil amaçlı miras olup olmadığı takip edilir. Dışardan iştirak eden ödemelerde banka hesapları kontrol edilir.

Müşteri  Cari  Hesabı Takibi: İşletmenin çalıştığı müşterileri  takip etmek içindir. Tüketicinin ve satıcının borç ve alacakları takip edilir.

Fatura/İrsaliye İşlemleri: İşletmenin sattığı mal veya hizmetten kayıtlar için fatura kesilmesi gerekmektedir. Fatura kesim işlemlerini, giden fatura ve belgeler takip edilir.

 

Muhasebe kayıt sistemleri belgelere dayanılarak yapılır ve ön muhasebe tutmak bu kayıt sistemlerine hazırlık aşamasıdır. Muhasebe kayıt sistemlerinin belgelere dayanılarak yapılması gerekmektedir. Bunun gibi işlemlerin takibini ve düzenlemesini yapacak kişilere veya programlara ihtiyaç vardır. Burada da ön muhasebeciler  ön muhasebe programları ile devreye girer. Tabi ki zamanın ilerlemesi ve gelişen teknolojiyle birlikte ön muhasebe programlarıyla işlemlerinizi halletmeniz daha kolay ve pratik. Aymet Muhasebe programı ile stok, cari, fatura, irsaliye, sipariş, çek, senet, banka, kasa, finans işlemleri, taksit, dövizli işlemler, basit üretim (set kartları), teklif, sözleşme, resmi muhasebe işlemleri (hesap planı, gelir tablosu, aktif ve pasif bilanço, yevmiye defteri, defter-i kebir, mizan, entegrasyon ) yapılabilmektedir.  Ayrıca Aymet Muhasebe programları  Aymet E-Ticaret entegrasyonuyla işletmenize ait web sitenizi muhasebe programıyla yönetebilirsiniz. Aymet E-Ticaret ile ürün listesi ve takip sistemi, sipariş takip ve yönetimi  vb. birçok geliştirilebilecek özellik ile internet üzerinden gerçekleştirilecek  satışlarınızı profesyonel olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan SGK Borçları 2016’ya Erteledi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın