Asgari Ücret Desteğinde Önemli Noktalar

 Uzun süredir sabırla beklenen asgari ücret desteği netleşti. Türkiye Büyük  Millet Meclisinde kabul edilen düzenlemeyle 4/(a) bendi alanında  haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları  çalıştıran işverenlerce:

 

 

Geçen sene aynı ayına ilişkin kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas 1 günlük toplam kazancı 85 Türk Lirası ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, bu yılda cari aya ilişkin verilen 30 günlük prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

Bu sene içinde ilk defa bu kanun alanına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

Bu sene 1 ayı ve 12 ayları / dönemleri için günlük 3,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak toplam tutar, bu işverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve bu toplam tutar Hazine tarafından karşılanacak.

Emekli işçilerin durumu

Asgari Ücret Teşviki 4/a alanında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalılar için uygulanacak. Emekli olup sosyal güvenlik destek primi ödenen çalışanlar için bu destekten faydalanamayacaklar.

Kamu kurumları ve 4734 kanunla iş alan yüklenicilerin durumu

Asgari ücret teşviki 5018 sayılı Kanununa ekli I sayılı cetvelde sayılan kamu idareleri ve 4734 sayılı Kanuna göre hizmet alım ihalelerinde uygulanmayacaktır.

2016 yılında yasal süresi dışında verilen aylık prim ve hizmet belgeleri

2016 yılı Ocak ila Aralık aylarına /  dönemlerine ilişkin yasal süresi dışında Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar için asgari ücret teşviki uygulanmaz.

Bir önceki yazımız olan Çalışma İzni Verilen Suriyeli İşçilere Verilen Maaş Ne Kadar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın