Prim Borcu Olan Sağlıktan Yararlanabilir mi?

 Hükumet, prim borçları buluna sanatkâr, esnaf ve bakmakla  yüklüm olduğu kişiler için sağlık hizmetinden yararlanma  olanağı sunmuştur. 2 ayı yani ortalama 60 günü geçen prim  borcu olanlarında sağlık hizmet bedellerinin SGK tarafından  karşılanmasına devam edileceği bildirilmiştir.

SAĞLIK HİZMETİ OLANAĞI

Ekim  2015 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na 60 günü geçkin prim borcu mevcut olan sanatkar ve esnaflarımız ve buna bağlı olarak bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de dahil olmak üzere sağlık hizmetinden yararlanma olanakları bulunmamaktaydı.

Fakat, 1 Ekim 2015 tarihinler yayımlanmış Resmi Gazete’de, Bankalar Kurulu kararıyla, 60 günü geçkin prim borcu mevcut olan esnaf ve sanatkarların, sağlık hizmetin yararlanmaları ilk olarak yılbaşına kadar ve sonrasında ise 30.06.2016 tarihine kadar uzatılmıştır. Özet olarak 60 günü geçkin prim borcu bulunan esnaf ve sanatkarlar ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler 30 haziran 2016 tarihine kadar sağlık hizmetinden faydalanabilirler.

Sağılık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelge ile;

‘Prim borcu olmasına rağmen, tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişilerin, trafik kazası, acil, iş kazası ile meslek hastalığı halleri, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, koruyucu sağlık hizmetleri, analık hali, gibi nedenlerle sağlık hizmeti almak için başvuran kişilerin sağlık hizmet bedellerinin SGK tarafından karşılanmaya devam edileceği’ ni açıklamıştır.

EKONOMİK GERÇEKLER

Ülkemizdeki toplumun genel olarak bakıldığında sınırlı bir maddi geliri olduğunu görmemiz mümkün ve borçlarını olan insanların harcamalarını büyük ölçüde kısıtladıklarını gözlemleyebiliriz, bu durum halka hizmet ve mal sunan esnaf ve sanatkârlarımızın iş potansiyelinin aşağı seviyelere inmesine sebep olan bir durumdur.

Bir önceki yazımız olan Asgari Ücret Desteğinde Önemli Noktalar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın