Asgari Ücret Zammı Piyasayı Etkiler mi?

 Hükumetin vaat ettiği asgari ücrete gelecek olan zam son zamanlarda  gündemdeki en önemli konulardan birisi halinde. Asgari ücretin 1.300  Türk Lirasına çıkartılmasının vaat edilmesi ile birlikte çalışanlar  sevinirken işverenler ve esnaf ise brüt…

 

 

Hükumetin vaat ettiği asgari ücrete gelecek olan zam son zamanlarda gündemdeki en önemli konulardan birisi halinde. Asgari ücretin 1.300 Türk Lirasına çıkartılmasının vaat edilmesi ile birlikte çalışanlar sevinirken işverenler ve esnaf ise brüt 2.000 Türk Lirasını geçecek olan bu zammın devamında ne yapacakları ile ilgili endişelenmeye başladı. Şirketlere bakıldığında ise asgari ücrete yapılan %30’luk zammın piyasa dengesinde pozitif bir etkiye yol açıp açmayacağı tartışılmakta.

Tabi ki 1.000 Türk Lirası İle 1.500 Türk Lirası arasında bir ücret alan çalışan için bakıldığında asgari ücretin artmasının etkili olduğu görülse de, piyasa bakımından ve başta 1500 Türk Lirası ve daha yüksek ücret alanlar bakımından genel olarak bir risk bulunmamaktadır.

2016 yılında özel sektör ki şirketlerin yaptıkları bütçe çalışmalarına göz atıldığında %8-%10 arasında bir zam görülüyor. Tabi bu sadece genel bir bakış daha fazla zam yapabilecek şirketlerin bulunduğunu da söylemek gerekir.

 

Çoğu kişinin asgari ücretin 1.300 TL olması konusundaki tereddütleri devam ediyor. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, asgari ücrete gelen zam aralık ayı içerisinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun masasına yatırılacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 5 işçi, 5 işveren ve 5’de kamu temsilcisi ile birlikte

Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti tüm işkollarını kapsayacak bir şekilde belirleyecektir. Ücretin, günlük üzerinden hesaplanması temel bir kavramdır. Aylık, haftalık, saat başına, parça başına ya da yapılan iş tutarına göre ücret ödenmesi gibi durumlardaki gerekli hesaplamalar buna göre yapılmaktadır.

Asgari ücret belirlemesinde belirlenmesinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep vb. hiçbir konu ele alınmaz ve ayrım yapılmaz.

Asgari ücretin en geç düzenlenme tarihi bir önceki düzenlenme tarihinden en fazla iki yıl sonrasıdır.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti belirlerken; ülkenin genel olarak sosyal ve ekonomik halini, geçinme indekslerini genel olarak ödenmekte olan ücretleri ve geçim şartlarını göz önünde bulunduruyor. Çalışanlara, komisyonca koyulan ücret sınırlarından düşük bir ücret ödenmesi yasaktır. İş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmelerinde bunun aksine bir hüküm konulamaz.

Bir önceki yazımız olan Engelli İşçi Çalıştırmanın Avantajları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın