Evlat Edinen Memura da İzin Var

Şubat ayında yayınlanan torba yasa ile birlikte gerek devlet memuru ve gerekse çalışanlar için doğum sebebiyle bazı yeni haklar getirildi. Doğum ve evlat edinildikten sonrası için verilerin hakların nasıl kullanılacağı netleşti. Yalnızca doğum yapan kadın değil evlat edinen memurların da analık izni, yarım çalışma ve ücretsiz hakkı bulunuyor.

 

Kadın memurun doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta analık izni kullanma hakkı bulunuyor. Çoğul gebelik halinde bu sürelere iki hafta daha eklenmektedir.

Doğumun beklenen tarihten sonra gerçekleşmesi durumunda, fazladan geçen süreler doğum sonrası analık izni süresinden düşülmez. Artık doğum sonrası analık izni süresiden evlat edinen memurlar da faydalanabilir. Üç yaşını tamamlamamış bir çocuğu eşiyle beraber ya da tek başına evlat edinen memur da 8 hafta analık izni kullanabilir.

Peki, hangi eşler analık izni kullanabilir?

• Memur olan eşler birlikte evlat edinmişse eşlerin her ikisi,

• Tek başına evlat edinen memurun şahsı,

• Memur olmayan eşin tek başına evlat edinmesi durumunda memur olan eş bu haktan faydalanabilir. Hem doğum hem de evlat edinen memurların yarı çalışma hakları mevcut.

Memurun yarım gün izin süresi, doğum sonrası analık izninin bitiminden başlayarak birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, diğer doğumlarda ise altı aydır. Yarım çalışma hakkını kullanan kadın memurun süt izni hakkı olmayacak. Yani, yarım çalışma hakkını seçen kadın süt izni hakkından vazgeçecektir. Yarım gün izin süresi, evlat edinilen çocuğun evlat edinen kişinin kaçıncı çocuğu olduğu da dikkate alınarak belirlenir. Çocuk sayısının tespitinde öz ya da evlatlık ayrımı yapılmaz. Buraya kadar söylenilen tüm haklar ücretli izin alanındadır. Memur yarım gün çalışacak olsa bile, fiilen çalışmaya bağlı olan ödemeler hariç, ücretini tam olarak almaya devam edecektir. Yarım gün izin süresi bittikten sonra hem doğum yapan kadın hem de evlat edinen memur aylık izin isteyebilir. Evlatlık alınmasında da memura isteği üzerine yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilecektir. Her iki eşin de memur olması ve üç yaşını doldurmamış bir çocuğun birlikte evlat edinilmesi durumunda aylıksız izin süresi, eşlerin talebi üzerine 24 aylık süreyi geçmeyecek biçiminde, birbirini takip eden iki bölüm durumunda eşlere kullandırılabilir.

Doğum yapan kadın memurun süt izni

Memura, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Çoğul doğumlarda da süt izni süresi aynıdır. Süt izin hakkı sadece kadın memura verilir. Süt izni birleştirilerek kullanılamaz.

Bir önceki yazımız olan Maaşlarında Sınır 5 Kişiye İndi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın