Kimler Kıdem Tazminatı Alabilecek (2)

TASARLANAN YENİ KIDEM TAZMİNAT FONU NASIL OLACAK


 

 

 

Basına yapılan açıklamalara göre, tasarlanan ‘kıdem tazminatı fonu’ şu şekilde olacak :

1-) İşçinin tazminatını işvereni değil, devlet-fon ödeyecek. Ödeme mecburiyeti bulunan işverenden alınamayan kıdem tazminatı olayları o artık yaşanmayacak.

2-)İşçiler fonda biriken tazminat miktarlarını diledikleri zaman (SGK’nın sitesinden geçmiş çalışma günlerini görebildikleri gibi) fonun internet sitesinden bakabilecekler.

3-)Mevzubahis uygulamaya göre; bir işyerinden ayrıldığında kıdem tazminatı alınmamışsa çalışan için bu hak ortadan kalkıyor, sonraki işyerinden tazminat alınsa dahi sadece son dönem (son işyerindeki) çalışması tazminat hesabında göz önünde bulunduruluyor. Yeni uygulamada; her bir işyerindeki çalışma süresi karşılığı için fonda birikim olacağından tüm çalışma süresi için tazminat söz konusu.

4-)Biriken fon tutarı ve fondan çekiş hakkı: Her bir çalışma dönemi için işçi adına fona para yatacağından, çalışan için bu miktar üzerinden tazminat birikimi de(ve neması) gerçekleşecek. Burada tereddüt olmadığını anlıyoruz. Fakat biriken tutarların işçiye ödenmesi için hangi şartlar söz konusu? (asgari 10 yıllık çalışma süresi, ev almak amacıyla çekilebilir, kendi isteğiyle ayrılsa da çekilebilir gibi…)

5-)Hazır durumdaki her bir çalışma yılı için bir aylık ücret toplamında tazminat hesaplanırken, yeni tazminat uygulamasına göre de 30 günlük ücreti tutarında mı tazminat hesaplanacak? (15 gün ya da 20 günlük ücret toplamında tazminat hesaplanacağı çoğu kez dile getirildi.) 30 gün dahi olsa işten çıkış esnasında işverende ödeme yapması için baskı olmayacak. (İşveren zaten her ay fona çalışanı adına ödeme yapmış olacağından)

6-)Yeni yasa yürürlüğe girmeden önceki döneme ait hesaplanacak kıdem tazminatları için işverenin önüne iki seçenek koyuluyor. Ya geçmiş dönem kıdem tazminatları tutarı hesaplanıp çalışanlar adına fona yatırılacak yada geçmiş dönem için şu an geçerli mevzuata göre ödeme koşullar oluştuğunda direkt çalışana ödeme yapılacak.

Belli ki; ilk üç madde için uzlaşma görüşmeleri hızlı sonuç bulacakken diğer üç madde için ise çetin müzakereler yaşanacak. Çalışanlar için ‘hayati bir gelir kalemi’ olan, işverenler içinse ‘yüklü bir gider kalemi’ olan kıdem tazminatı konusunun, çalışma barışını güçlendirecek sonuçlar elde edilerek yasalaşmasını diliyoruz.

Bir önceki yazımız olan Kimler Kıdem Tazminatı Alabilecek (1) başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın