Sosyal Güvenlik Kurumu 2008 yılından beri günümüze bir takım düzenlememler getirdi. Bu düzenlemelerin en önem arz edeni de işverenlere teşvik sisteminin uygulama geçmesidir. Şayet Bakanlar Kurulu 5 senelik uzama yetkisini kullanmaz ise teşvik uygulamasının son tarihi 31.12.2015 olacaktır. Sigorta priminin işveren pay desteğinden faydalanması için istenenler;
İşyerinin şartları
- Özel sektör olması
- Çalışan sigortalının, yaklaşık sigorta sayısına ek olarak çalıştırılmış olması
- Ödeme süresi yasal olarak geçmiş prim, idari para cezası ve bunlara ait gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunması.
- 30 günlük hizmet ve prim belgelerin yasal zaman içerisinde kurumlara verilmesi.
- Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal zamanın içerisinde ödenmesin şartlarının birlikte yapılmış olması gerekmektedir.
Destekler için genel şartlar
- İşçinin 01.03.2011 ile 31.12.2015 tarihler arasında işe başlamış olması.
- Sigortalının reşit olması.
- İşe başladığı zamandan önce 6 aylık zamanda kuruma verilmiş olan aylık prim hizmet belgelerinde kayıtlı olmaması.
- Ödeme süresi yasal olarak geçmiş prim, idari TL cezası ve bunlara ait gecikme cezası ve paranın geç yatırması ile faiz borcunun bulunması.
- 30 günlük hizmet ve prim belgelerin yasal zaman içerisinde kurumlara verilmesi.
- Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal zamanın içerisinde yatırılması.
- 18 yaşını doldurmuş olmalı ve 29 yaşından da küçük olan erkekler ile 18 yaşını doldurmuş olan kadın sigortalılar yönünden
- Çalışan işçi sigortalı iken mesleki yeterlik belgesi olanlara ya da mesleki ve teknik eğitimi veren orta ve yüksek öğretimi bitirenler tarafından denetlenir.
Bir önceki yazımız olan E-Tebligat'ta İkinci Adres başlıklı makalemizde aymet muhasebe programı, muhasebe programı ve serbest muhasebe programı hakkında bilgiler verilmektedir.