Dernek ve Vakıflar Vergi Mükellefi midir?

 Dernek ve vakıflar normalde vergiden muaf kuruluşlardır. Bu  yapılanmalar gelir vergisi ve kurun vergisi için mükellef  sayılmaz.

 

 

 

Dernek ve vakıflar normalde vergiden muaf kuruluşlardır. Bu yapılanmalar gelir vergisi ve kurun vergisi için mükellef sayılmaz.

Fakat ekonomik bir işletme haline gelmeye başladığı zaman bu kuruluşlara vergi zorunluluğu gelir. KVK’nın 2. Maddesinde dernek veya vakıflara ait ekonomik işyerleri, kurumlar vergisi mükellefleri olarak sayılır.

Bir işletmenin iktisadi işletme olarak sayılabilmesi için şu özellikleri taşıyor olması gerekmektedir; devamlılık, ticari, endüstriyel yada tarımsal bir nitelikte faaliyet göstermesi vb.

Ticari kuruluş, sermaye birikimi, işyeri açılması, çalışan alımları, ticaret sicili bulundurulması gibi maddelerin hepsi yada belirli bir kısmı yerine getirilirse kurulmuş sayılır. Bu kuruluş zaman ve zaman aralığı farketmeksizin herhangi bir ticari faaliyet içinde bulunursa kuruluşun varlığı tanınacaktır.

KVK’nın geçinin 2. Maddesinin süresi 31.12.2015 tarihi ile dolmaktadır. Bu tarihten sonra 2. Madde uzatılabilir veya bu madde kalıcı hale dönüştürülebilir. Bu şekilde, vakıf ve derneklerin vergi mükellefiyeti ortadan kalkar.

Bu konu hakkında yapılabilecek işlem ise, dernek ve vakıfların taşınmazlarını kiraya açmaları veya kuruluşa bağlı alt fonları kullanmaları iktisadi işletme sayılmayacağı yönünde bir yönetimsel bir düzenleme gerçekleştirilerek konuya açıklık getirilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Personelin Çalıştığı Şirkete Araç Kiralaması Ve Vergisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın