Gençler İçin Tamamlayıcı Emeklilik

 Ekonomik işbirliği ve kalkınma teşkilatı tarafından yayınlanan  ve emeklilik sistemi konusunu ele alan rapora göre, emeklilik  sistemi maalesef, gelecek nesiller için böyle bonkör olmayacak… 

 

 

 

 

Ekonomik işbirliği ve kalkınma teşkilatı tarafından yayınlanan ve emeklilik sistemi konusunu ele alan rapora göre, emeklilik sistemi maalesef, gelecek nesiller için böyle bonkör olmayacak. Bu nedenle, ileride emeklik için hakkı olan çoğu kişi fakirlik riski karşılaşabilir. Ülkemizin bakımından tamamlayıcı emeklilik sistemlerinin hükümet programını kullanması tesadüf değildir.

Tek görüşte emeklilik de bu sene raporunda anlaşılıyor ki, iktisadi işbirliği ve gelişme teşkilatı üyesi devletlerin hemen hemen yarsı, sabit emeklilik sistemlerinin uzun vadede devam edilebilir olması gayesiyle özellikle geçtiğimiz 2 senedir türlü önlemler almış durumda. Bunlara ek olarak, üye devletlerin her 3 devletten birinde Sosyal Güvenliklerini platformunu güçlendirmek ve emeklilikler içindeki zayıflara yardım etmek için bir adım atılmıştır.

Çoğu ülkelerde emeklilik yaşı 65’dir fakat emeklilik yaşının 67’ye çıkartılacağı belirtiliyor. Ayrıca, Danimarka, İtalya, İngiltere, İrlanda ve Çek Cumhuriyeti emeklilik yaşları 70’e artmasının niyetinde olduğunu bildirmiştir. Yaklaşık ömür sürelerinin uzaması, sağlık bakımında yaşanan büyümeler ve Sosyal Güvenlik sistemlerinin devam edilebildiğinin sağlanması gerekildiği ile emekli olma yaşlarının artmasının bahsi geçiyor.
 Kadınlarda Yaş Yükseliyor!

2000’li senelerin başlarında ve bu seneye kadar emeklilik yaşı bayanlar için kararlı bir biçimde artmasını sürdürmektedir. Böylece 55–64 yaş aralığındaki kişilerin istidam oraları pek çok ülkede ciddi bir şekilde yükselmiş halde. Örnek vermek gerekirse İtalya’da % 31 iken %46’ya yükselirken, OECD genelinden yaklaşık %52’den %57’ye yükseliş oldu. Türkiye Cumhuriyeti istatistik kurumunun bilgilerine göre, Ülkemizde geçen sene itibarıyla 15 yaş ile 64 yaş arasındaki çalışma yaşı gurubu içerisinde 55 yaş üzerindeki kişilerin istihdam oranı yaklaşık %32’dir.

Gençleri Emeklilikte Yoksulluk Bekliyor

Bilgilere göre çoğu ülkelerde genelde 15 ila 20 yaş aralarında işsizlik yüzdesin fazla olduğu izlendi.

Buna rağmen, 50 yaş üzeri işçiler arasında uzun devir işsizlik yüzdesine bağlı olduğu gösteriliyor.

Gençlerin bakımından, işi olmayanların emeklilik sisteminin içerisine alınmamaktadır. İktisadi işbirliği ve gelişme teşkilatının açıklamasına göre, ileriki yıllarda emekli olduğunda daha az emeklilik maaşı ile hayatını sürdürme durumunda olacaktır.

 

Bir önceki yazımız olan Çiftçilerimize Erken Emeklilik ! başlıklı makalemizde Çifçiye Erken Emeklilik, Emeklilik ve Erken Emeklilik hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın