İşçiye Verilecek İzinler

İşçinin bazı durum ve sebepler neticesinde isteme hakkı bulunan İş Kanunu’nda mevcut bazı izinler bulunmaktadır. Bu izinler işçinin hakkı olmakla birlikte işverenden talep edildiğinde işverenin bu izinleri vermesi mecburidir.
Evlenme İzni evlilik gerçekleştiren işçilere verilir ve üç güne kadardır (İş Kanunu Md.46,55).

Ölüm izni annesi, babası, eşi, kardeşi veya çocuğu vefat eden işçiye verilecek olan 3 güne kadar izindir (İş Kanunu Md.46,55).

Yıllık izin işe başlama tarihinden itibaren deneme süreside dâhil olmakla birlikte en az 1 yıllık çalışma süresini doldurmuş bir işçiye verilen ücretli izindir, bu haktan vazgeçme söz konusu değildir.

Hizmet sürelerine göre verilecek yıllık izin süresi;

Bir yıl ve beş yıla kadar hizmet vermiş bir işçiye 14 gün,

Altı yıl ila on beş yıl arası hizmet vermiş olan bir işçiye 20 gün,

On beş yıl ve daha fazla hizmet vermiş olanlara ise 20 günden az olmamak şartı ile belirlenen bir sayı kadar izin verilebilir.
Ve bununla birlikte 18 yaşından küçük işçilere ve 50 ya da daha büyük yaştaki işçilere verilecek ücretli yıllık izin 20 günden az olamaz. Yıllık izin sürelerinin asgari limitleri yukarıda belirttiğimiz gibi olmakla birlikte toplu iş sözleşmeleri veya iş sözleşmeli ile de uzatılabilir (İş Kanunu Md.53).

Her yıl ücretli izinleri değerlendiren işçiler istedikleri takdirde, belgelere dayanarak ve gidiş ve dönüşlerinde yolda geçirecekleri zamanın karşılanması için işverenden toplam 4 güne kadar yol izni alabilir işverene usulüne uygun bir şekilde bu izin talebi geldiği takdirde işveren bu talebe karşılık vermek zorundadır.

Eğer işveren işçiye ihbar süresini bildirmiş ise bu bildirimden sonraki işçinin iş yerinden ayrılacağı güne kadar her gün en az iki saat olmak şartı ile iş arama izni bulunmaktadır. Mesai saatleri içinde olması gereken bu izni işçi istediği halde işveren kısıtlamalı ya da hiç vermiyorsa işçinin normalde iş arama iznini çıkması gerek saatleri işveren işçiye fazla mesai olarak %100 zamlı bir şekilde ödemek zorunda.

Bu izinlerle birlikte işçinin alabileceği izinler arasında; doğum izni, periyodik kontrol izni, doğuma bağlı ücretsiz izin, süt izni, hastalık ve dinlenme izni vb. izinler mevcuttur.

Bir önceki yazımız olan E-Deftere Geçmemiş Olanlar Dikkat! başlıklı makalemizde aymet muhasebe programı, muhasebe programı ve serbest muhasebe programı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın