Genel Muhasebe kavramı genellikle şirketlerin hem ön muhasebelerini hem de resmi muhasebelerini birlikte ve senkron olarak veya asenkron takip ettikleri bir yapıyı tarif eder. Genel Muhasebe Programı da yukarıda tarifi yapılan hesapları bilgisayar ortamında takip eden yazılımların genel adıdır.
Bir genel muhasebe programında olması gerekenleri kısaca özetleyecek olursak;
1) İçerisinde stok, cari, fatura, irsaliye, kasa, banka gibi temel ön muhasebe modüllerini barındırmalıdır
2) Resmi muhasebe kayıtlarını tutabilmek için, muhasebe fişlerinin takibi yapılabilmeli, mizan, yevmiye defteri, bilanço gibi temel muhasebe raporlarını verebilmelidir.
3) Hesap Planı oluşturulabilmeli ve standartlara uygun olarak düzenlenebilmelidir.
4) Ön muhasebe kayıtları kolayca resmi muhasebe fişlerine dönüştürülebilmelidir.
5) Kolay kullanışlı olmalıdır.
6) Sorunsuz çalışmalı, kullanıcının temel ihtiyaçlarına cevap verebilmelidir.
7) İstenilen raporlar kolaylıkla alınabilmeli ve raporlar üzerinde bazı değişiklikler yapılabilmelidir.
8) Kaliteli ve maliyeti ucuz olmalıdır. Bazı programlar çok kaliteli olmakla birlikte aşırı pahalı olmakta ve bu durum kullanıcıların alım gücünü çok aşmaktadır. Bazen de programlar çok ucuz olmakta fakat bu seferde kalitesiz olabilmekte ve yukarıda saydığımız özelliklerin çok azını sağlayabilmektedir. Bu nedenle hem kaliteli hem de hesaplı olması önemli bir kriterdir.
Yukarıda saydığımız tüm kriterleri en iyi şekilde sağlayan en iyi genel muhasebe programı Aymet Yazılım’ın üretmiş olduğu Aymet Genel Muhasebe programıdır. Bu program hem yukarıdaki tüm özellikleri sağlamakla birlikte hem de sağladığı imkânlar düşünüldüğünde oldukça ucuz bir programdır. Şüphe yok ki adına genel muhasebe programı diyerek satılan programlar içerisinde en ucuz program değildir ancak belirtilen özellikleri sağlayan, kaliteli yazılımlar içerisinde en uygun olanı Aymet Genel Muhasebe programıdır. Aymet Yazılım geliştirmiş olduğu genel muhasebe, ön muhasebe, eticaret, mobil ve sektörel yazılımlar ile onlarca farklı sektöre kaliteli hizmet vermeye devam etmektedir.
Bir önceki yazımız olan Gıda Sektöründe Genel Muhasebe Programının Önemi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.