İbraname İmzalarken Dikkat!

calisan_15İşverenlerin, işten ayrılmak isteyen çalışanlara “alacağım yoktur” biçiminde belgele imzalatmaları çokça rastlanan bir olay.

İbraname Nedir?

İşverenlerin, işten ayrılmak isteyen çalışanlara “alacağım yoktur” biçiminde belgele imzalatmaları çokça rastlanan bir olay.  Geçmişteki vereceklerden yada herhangi bir anlaşmazlık durumunda bünyelerinde bir belge olmasını isteyen işverenler. İşçilere borçları olmasına rağmen bu tarz belgeleri imzaladıklarında geçmişe dönük alacaklarının fes edilmesi sıkça rastlanan bir durumdur. İşletmeler tarafında çalışanlara imzalatın bu tarz belgeye “ibraname” denilmektedir.

Fakat ibranamede çalışanın ve işverenin bilmesi gerek bazı ince noktalar vardır.

Kıdem Tazminatı

Eğer evlilik nedeni ile işten ayrılacaksanız, resmi nikah tarihinizden önce bu bahane ile ayrıldığınızda istifa etmiş sayılırsınız. Resmi nikah tarihinden sonra evlilik gerekçesi ile işyerinden ayrılmak istediğinizde, evlilik tarihinden sonraki 1 yıl içerisinde bu gerekçe ile işten ayrılmak istediğinizde kıdem tazminatı alma hakkınız mevcuttur. Örnek vermek gerekirse toplam beş yıllık bir çalışma süreniz bulunduğunda beş aylık kesintisiz ücretinizin toplam miktarı kadar kıdem tazminatı alabilirsiniz.
İmza Yeterli Değil

İbranamede sadece imza bulunduğunda geçerli olduğu anlamına gelmez. Geçerli olabilmesi için ilk olarak çalışanın alacağının bulunmadığını belirten kalemlerin teker teker ibranamede gösterilmesi gerekmektedir. Örnek olarak; ücret, tazminat, prim, fazla mesai vb. kalemlerin yazılması gerekmektedir. Ek olarak ibranamede belirtilen alacakların banka aracılığıyla tahsil edilmiş olması gerekmektedir. Yani “Hiçbir alacağım yoktur”  gibi bir ifade bulunan ibranameler geçersiz sayılır. Dolayısıyla bu tarzdaki bir belgede imzanın olsa bile bahsi geçen bir aylığınızı ve fazla mesainizin ücretlerini işyerinizden talep edebilirsiniz. Eğer işvereniniz işletmenin size olan borçlarını tahsil etmiyor ise işvereninize dava açma hakkınız bulunmaktadır. Fakat geçmişe dönük borçlarınız ödenmemiş ve bahsi geçen olayın üzerinden 5 yıl geçmiş ise ücret alacaklarının zamanaşımına uğraması nedeni ile herhangi bir adli müdahalede bulunulmaz ve dava hakkınızı kaybedersiniz.

 

İhbar Süresine Dikkat Edilmeli

İşyerinden ayrılmadan önce yapılması gereken konulardan biride ihbar süresidir. Örnek olarak 5 yıllık bir kıdemliyseniz ayrılmak istediğinizi ve nedenini işvereninize en 8 hafta önceden söylemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde işvereninize ihbar süresini bildirmediğiniz için ihbar tazminatı ödeyebilirsiniz. Almak istediğiniz kıdem tazminatında bu meblağ düşüldüğünde kıdem tazminatınızın miktarı azalabilir.

Bir önceki yazımız olan Ön Muhasebe başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın