E-Deftere Geçmemiş Olanlar Dikkat!

calisan_15

Henüz E-deftere geçiş yapmamış olan mükellefler, 2016’da kullanılacakları E-defteri 01.12.2015 ay içerisinde notere tasdik ettirmeli.

2015 yılında kullanılan defterler bitmemiş ve 2016 yılında da kullanılacaksa, bu defterin tasdik muamelesi yeni yılın ilk ayında yaptırılabilir. Tasdik ettirilmesi gereken defter Vergi Ulus Kanun ve Türk Ticaret Kanunu’nda belirtilmiştir. Genel olarak gündelik ve döküm defterleri, defter-i kebir, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri, işletme defteri, imalat ve istihsal vergisi defteri, çiftçi işletme defteri gibi defterler tasdik ettirilmelidir. Mevcut hâlde kullanılmakta olan pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli kitapları bulunmak suretiyle açılış izni olduktan sonra kullanmaya devam edebilir.

 

Defterin tasdik ettirilmemesi usulsüzlük cezası sebebidir

Tasdik edilmeyen defterin kullanılması usulsüzlük cezası alma sebebidir. Gene bu olasılık kendiliğinden takdir sebebidir. Ayrıca birtakım inceleme elamanları tasdiksiz deftere kaydedilen Katma Değer Vergi’lerin indirimlerini kabul etmeyebiliyor. Bilgilerin bilgisayarda barındırmasına güvenilmemeli. Bilgisayarda bulunan bilgiler aksi halde bilgilerin silinmesi veya çalınması gibi durumlar da unutulmamalı. 2015 sonu işlemleri yapıldıktan sonra ve gerekli düzelme kayıtları oluşturulduktan sonra defterler yazılı duruma getirilmesi ve bu şekilde saklanmalıdır. Geçen yılda brüt satış ürünü 10 milyon Türk Lirası ve üzerinde olan mükellefler 1 Ocak 2016’dan itibaren elektronik defter ve elektronik fatura uygulamasına geçmek mecburiyetinde.

E-defter kullanmak, mecburiyetinde olanlar, kâğıt platformda gündelik defteri ve defteri kebir tasdik ettirmezler.

 

Damga Vergisi de Dikkate Alınmalı

Bundan iki üç yıl öncesine dek hiç dikkate alınmayan ve belirli büyüklüğü aşmış kurumsal şirketler ile kamu idareleri ile yapılan muamele dışındaki ciddiye alınmayan damga vergisi, artık hem denetim personelleri hem de vergi daireleri tarafından takip edilen bir vergi kimliğine kavuştu. Bunda sözleşme kültürünün toplumumuza oturması ve damga vergisi oranı nedeniyle tahsilâtında bulunan yükselişler tesirli olmuştur.

Bir önceki yazımız olan Sosyal Güvenlik Kurumunda Kayıt Dışı başlıklı makalemizde aymet muhasebe programı, en uygun muhasebe programı ve muhasebe programı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın