Proforma Fatura

Ticaret ile uğraşan kişi, kurum ve firmalar satış ve alım işlemlerinde mali zorunluluk gereği fatura düzenlemek zorundadır. Bu sayede Maliye Bakanlığı tarafından vergi ödemesine tabi tutulmaktadırlar. İşletmeler fatura düzenleme aşamasında matbaalarda bastırmış oldukları Maliye Bakanlığı onaylı, firma resmi bilgileri ve özellikleri içeren numaralı boş formlar kullanmaktadırlar. Bu formları satış aşamasında elle yada ön muhasebe programları ile düzenleyip müşterilerine ulaştırmaktadırlar.

Firmalar bazı satış işlemlerinde farklı yöntemler ile çalışabilmektedir. Bu yöntemlerden birisi de siparişe benzer fakat biraz farklı yönleri bulunan Proforma Fatura düzenlemesi diyebiliriz. Proforma Fatura firma tarafından müşterisine resmi fatura kesiminden önce ön muhasebe veya muhasebe programına kayıt etmiş olduğu bir çeşit ön faturadır. Bu faturayı boş bir form kağıdına yazdırarak bilgi ve fikir bakımından müşterisine ayrıca bir hizmet sunmuş olur.

Aymet Yazılım Çözümleri müşterilerine Aymet Kobi, Aymet Ticari Muhasebe ve Aymet Genel Muhasebe programlarında proforma fatura kullanımını titiz bir şekilde sunmuş ve zengin içerik komut seçenekleriyle işlevselliğini artırmıştır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz programları kullanan bir Aymet ön muhasebe veya muhasebe programı yetkilisi müşterisinin talep etmiş olduğunu ürünleri Proforma Fatura oluşturarak kayıtlarına sorunsuz bir şekilde girebilmektedir. İşlem sonrası boş kağıda daha önceden Aymet teknik servis yetkilileri tarafından düzenlenmiş Proforma Fatura Raporunu yazdırabilir. Bu işlem devamında firma müşterisinin elinde aynı fatura gibi fakat resmi bir değeri olmayan KDV ve indirim gibi bilgilerin yer aldığı satın almış veya alacağı ürünlerin listesini içeren bir evrak olacaktır. Bu işlem genelde müşterilerin farklı firmalardan alacağı fiyat araştırmaları için kurumsal bir teklif olarak da tanımlanabilir. Genel olarak mağazacılık ve beyaz eşya sektörlerinde ya da ürün başına yüksek maliyet tutarı ile çalışan firmalarda tercih edilen sistemin Aymet yazılımlarına ait modül içeriklerinde kullanışlı detaylar barındırmaktadır. Örneğin; beyaz eşya sektöründe çalışan ön muhasebe veya muhasebe yetkilisi müşterisine vermiş olduğu proforma faturayı, müşterisinden gelecek olumlu talebe yönelik entegrasyon özelliği ile Satış Faturasına dönüştürebilmektedir. Aynı zamanda faturayı daha sonra düzenleme şartı ile bekleterek proforma faturada tanımlanmış ürünleri stok miktarlarından düşüp, müşteri hesabına ürün tutarlarının girişlerini uygun seçim alanlarıyla girebilir.

https://www.aymet.com.tr/haberigoster.aspx?p=103

Aymet Sektörel Çözümler – Otomotiv Şubeler Arası Online Bağlantı

Ticaret yapmakta olan birçok firma büyüme ve yaygınlaşma hedefleriyle çalışma yapmaktadırlar. Firmaların kurumsallaşma ve büyüme belirtilerinden biriside şubeleşmiş olmalarıdır. Şubeleri olan firmaların ön muhasebe ve muhasebe takipleri bununla beraber stok ve müşteri takipleri şüphesiz ki daha kapsamlı ve kaliteli olmalıdır. Günlük yaşantımızda rastladığımız gibi bu tarz firmaların bilgisayar kullanımı içten bile değildir. Piyasada şubeleşmiş birçok otomotiv firması bulunmaktadır. Belki de tanıdığınız otomotiv firmasının şubelerinden aracınız için destek almaktasınız. Bu desteği alıyorken daha önceden hangi şubeden, hangi ürünleri veya hangi hizmetleri kullandığınız, nasıl bir fiyat veya indirime, kampanya ya dahil olduğunuz gibi bilgilere ulaşılabilmektedir. Bu sistem şubeleşmiş otomotiv firmaları için kesinlikle önerilen ve tercih edilen bir ön muhasebe ve muhasebe sistemidir.

Aymet Yazılım Çözümleri bünyesinde bulunan ve satışlarını yapmış olduğu Aymet Ticari Muhasebe, Aymet Genel Muhasebe ön muhasebe ve muhasebe paketlerinde şubeler arası on-line bağlantı kapsamında da birçok müşterisine hizmet vermektedir. Bu işletmeler müşterilerine anlık olarak stok, bakiye ve önceden tanımlanmış özel bilgileri şube detayı ile verebilmektedir. Ayrıca hesap bakiyesi, ödeme bilgilerini paylaşabilir, gerektiğinde hızlı bir şekilde tüm şubelerde geçerli olmak üzere güncelleyebilmektedir. Aymet Yazılıma ait ön muhasebe ve genel muhasebe programlarında bu işlemler çok kısa bir sürede gerçekleşmektedir. Bu işlemlerin yanı sıra güvenlik durumu da Aymet ön muhasebe ve genel muhasebe programlarında detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. Bir otomotiv firması şubelerine yükletmiş olduğu programlarda kullanıcılar tanımlayabilir ve bu kullanıcıları farklı biçimlerde yetkilendirebilmektedir. Yetkiler hem menü bazında hem de kayıt ekleme, silme, değiştirme bazında birçok detayı içerir. Böyle bir sistemin çalışması muhasebe konusunda hata yapma olanağını en aza indirgemektedir. Aynı zamanda şubelerde oluşabilecek bir güvenlik açığının muhasebe bölümünde önlenmesinde büyük bir sigorta görevini sağlamaktadır.

Aymet Yazılım Çözümleri şubeler arası on-line bağlantı platformunda ön muhasebe ve genel muhasebe programlarını SQL desteği ile müşterilerine sunmaktadır. Bu yapı ile veri alışverişi hızlı ve kesintisiz ayrıca güvenli bir biçimde gerçekleşmektedir.

https://www.aymet.com.tr/haberigoster.aspx?p=102

Aymet Yazılım Sektörel Çözümler Otomotiv ve Otomotiv Yedek Parça – ÖTV

Ülkemizde Özel Tüketim Vergisi olarak adlandırılan 2002 yılında yürürlüğe girmiş olan kısaca ÖTV olarak nitelendirilen vergilendirme kanunu uygulanmaktadır. Bu kanun bazı tüketim ve kullanım ürünlerinde kullanılmakta ve ülkemizde bu ürünlerin alım ve satımında büyük bir kazanç sağlamaktadır. ÖTV oranları otomotiv sektöründe %10-%45 aralığında değişkenlik göstermektedir. Otomotiv işi ile uğraşan alım satım yapan bir işletme alış ve satış belgelerinde mutlaka ÖTV oranını bildirmelidir.

Aymet Yazılım sektörel çözümler platformunda otomotiv işletmelerini unutmamış bu sektörlerde çalışan müşterilerine kullanmış oldukları Aymet yazılımlarına ait ön muhasebe ve muhasebe programlarında bir çok kolaylık sağlamıştır. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) bu çözümlerin en önemlilerinden birisi olarak ön muhasebe ve genel muhasebe paketlerinde yerini almıştır. Aymet Kobi, Ticari veya Genel Muhasebe kullanmakta olan bir otomotiv firması satış yapmış olduğu araca ait Özel Tüketim Vergisini satış faturası oluşturma formunda her ürün için ayrı satırlarda veya tek bir satırda belirtebilmektedir. İşlem sonucunda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) otomatik olarak toplanır ve kullanıcıya ekranda sunulur. Ayrıca mali zorunluluk gereği satış faturasının yazdırılması esnasında ilgili alanlara Özel Tüketim Vergisi “ÖTV TOPLAMI” ibaresi ile yazdırılabilmektedir. Firma bu özelliğin haricinde Hizmet Alış ve Hizmet Satış faturalarında da Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını belirleyip giriş ve çıkış hesaplarını yapabilmektedir. Aymet Yazılım Sektörel Çözümler ile Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) haricinde müşterilerine farklı geliştirmeler yaparak özel bir çizgi kazandırmıştır. Otomotiv sektörü müşterisi kullanımı için yeniden derlenmiş Aymet Kobi versiyonu için satışı veya alışı yapılacak araca ait şasi numarası, marka, model ve renk vb… sektöre ait Stok ve Ürün giriş alanları oluşturulmuş ve kullanıma önemli ölçüde kolaylık sağlanmıştır. Bahsettiğimiz bu özellikler satış belgesi ve faturalama alanlarında da yazdırılarak kayıt ve son kullanıcı aşamasında kurumsal bir başarı sağlamaktadır.

Otomotiv sektöründe çalışıyorsanız ön muhasebe ve genel muhasebe yazılımlarımız ile ilgili ücretsiz tanıtım ve kurulum versiyonlarımızı bizlerden e-posta, telefon aracılığı ile talep edebilirsiniz. İşlemler yerinizde ve uzak masaüstü bağlantıları ile uzman Aymet personelleri ile uygun zamanınızda başlatılabilecektir.

https://www.aymet.com.tr/haberigoster.aspx?p=94

 

Aymet Sektörel Çözümler – Otomotiv Özgün Fatura Tasarımı

Ticari işletmelerin neredeyse tamamı satış işlemlerinde bu işlemi belgelemek amacıyla satış faturası olarak adlandırılan belge düzenlemesini yapıp müşterisine vermek mecburiyetindedir. Bu belgeyi ön muhasebe veya muhasebe programı kullanmayan firmalar el yazısı ile daha önce matbaaya bastırmış oldukları maliye bakanlığı onaylı formlar ile düzenleyebilirler. Bu durum firmanın kurumsallık ve profesyonellik çizgisine pek yakın bir işlem değildir. Bu yüzden günümüzde birçok firma sırf fatura yazımı için bile paket program veya ön muhasebe, genel muhasebe yazılımları kullanmaktadır. Firmanın fatura baskısına uygun alan ve metin yerleştirme bölümleri muhasebe programı yetkilileri veya bazı durumlarda kullanıcı tarafından bir kereye mahsus ayarlanarak fatura yazdırma işlemi yapılabilmektedir.

Aymet Yazılım Çözümleri müşterilerine Aymet Kobi, Aymet Ticari Muhasebe ve Aymet Genel Muhasebe paketlerinde fatura yazdırma hususunda da kusursuz ve hızlı bir şekilde hizmet vermektedir. Aymet Yazılım teknik ekipleri satışını tamamlamış olduğu ön muhasebe veya genel muhasebe yazılımın firmaya özgün fatura tasarımını bir saate yakın bir sürede oluşturup hızlı bir şekilde müşterisine yazdırmaya hazır teslim edebilmektedir.

Fatura yazdırma detayları genel olarak sabit bilgiler içermektedir. Bununla beraber bazı sektörlerde farklı bilgilerin faturaya yazdırılması gündeme gelebilir. Örneğin; Aymet Kobi, Aymet Ticari Muhasebe ve Aymet Genel Muhasebe yazılımlarından herhangi birisini kullanan bir otomotiv sektörü firması araç satışlarında fatura alanına ayrıca şase numarası veya satmış olduğu aracın plaka numarasını yazdırmak isteyebilir. Bu firmanın oto yedek parça satımı gibi durumlarda fatura alanına parçanın garanti, seri numarası veya firması gibi değişken özelliklerini de yazdırmak istemesi gündeme gelebilmektedir. Aymet Yazılım bu aşamalarda yanıtsız kalmamış ve müşterilerine sorunsuz biçimlerde yazdırma seçenekleri sunmuştur. Fatura giriş alanlarında ekstra veya sabit bölgeler oluşturulup kullanıma uygun, firmaya özgün tasarımlar Aymet Yazılım teknik personelleriyle kısa sürede düzenlenmektedir.

Aymet Yazılım Çözümleri ön muhasebe ve genel muhasebe alanında fatura yazdırma konusunun haricinde cari, stok, fatura vb… raporlama modüllerinde de kullanıcısına uygun değişiklikler yapabilmektedir. Ön muhasebe veya muhasebe programının kullanıcı dostu olması firma açısından çok önemli bir kriterdir. Bu yüzden firmalar ön muhasebe ve genel muhasebe program seçimlerinde bu kriterlere dikkat etmelidirler.

https://www.aymet.com.tr/haberigoster.aspx?p=98