İşverene Teşvik İşsizliğe Çare mi?

calisan_15İşsizliğin artış gösterdiği dönemlerde teşvik uygulamaları önem kazanır. İşsizliğin içinde bulunduğumuz dönemde son dört yıl ortalamasının üzerinde olması teşvikler konusunu bugünlerde yeniden gündeme getirmiş oldu.

En son açıklanan 2014 yılı Kasım ayı verilerine göre; genel işsizlik oranı 10,7 iken kadınların işsizlik oranı yüzde 13. Yine aynı dönemde 15  24 yaş arası genç nüfusun işsizlik oranı yüzde 19,9. İşsizlik rakamları özellikle kadınlar ve gençlerde Türkiye ortalamasının çok üzerinde. İşte bu noktada kadın ve gençlere yönelik teşvik düzenlemeleri var mı? Varsa da etkili olamıyor mu konusunu tartışmak gerekiyor.

Aymet Muhasebe Programı Okumaya devam et

Swarm’a özel mesajlaşma özelliği geldi!

swarm-a-ozel-mesajlasma-ozelligi-geldi--5440047Foursquare geçtiğimiz yıl uygulamasını ikiye bölmüştü. Kendi adıyla yoluna bir mekan keşfetme, mekan yorumları ve puanlamalarının yer aldığı bir mecra olarak devam ederken, ortaya çıkan yeni uygulama Swarm ise kullanıcıların daha sosyal yönünü ortaya çıkarma amaçlı konumlandırılmıştı.
Tüm check-in olma gibi özellikler Swarmuygulamasına aktarılırken, Swarm, ‘Plans’ sekmesi gibi getirdiği bazı yeni özelliklerle de kullanıcıların birbiriyle buluşmasını sağlamayı amaçlıyordu.
Foursquare ve Swarm ayrımından itibaren her ne kadar uygulamaya olan ilgi ülkemizde sorgulanmaya başlamış olsa da Foursquare, Swarm tarafında geliştirmelere devam ediyordu. Hatta yapılan açıklamara göre büyüme daha da hızlanmıştı.
Dün gece gelen güncellemeyle birlikte Swarm’a özel mesajlaşma özelliği getirildi. Daha önce kullanıcılar profillerine telefon numarası ekleyebiliyor ya da Facebook hesabını bağlayabiliyor, böylece iletişim uygulama dışından sağlanarak bir sosyal rehber görevi de görüyordu.
Ancak artık gelen özel mesajlaşma sayesinde tüm kullanıcılar birbirine mesaj atabilecek. Böylece ‘Plans’ sekmesi de tarihe gömülmüş oldu. Bundan böyle kullanıcılar herkese açık değil sadece istediği kişi ya da kişilere plan sorup, özel mesaj aracılığıyla konuşabilecek.

SGK’dan önemli açıklama!

sgk_21_35Antalya SGK İl Müdürü Selim Erol yaptığı yazılı açıklamada, 6552 sayılı Kanunun 55 inci maddesiyle, 5510 sayılı kanuna eklenen ve 1 Nisan 2015’den itibaren yürürlüğe girecek olan ek 9 uncu maddeye göre, ev hizmetlerinde çalışanların, ay içinde 10 günden fazla çalışanlar ve 10 günden az çalışanlar olmak üzere iki ayrı iki ayrı kategoriye ayrıldığını belirtti.

Okumaya devam et

Grup Şirketinden Borçlanma.

Muhasebe Fişleri

Mali yönden güçlü grup şirketinin, mali yönden zayıf grup şirketine borç para vermesi veya bankadan aldığı krediyi zayıf şirkete aktarması, uygulamada sıklıkla görülmektedir.

Grup şirketleri arasında kredi (para) kullanımları aşağıda incelenmiştir.

1) Cari (ticari) hesap ilişkisi yönünden

Grup şirketleri birbirleri ile genel ticaret kuralları çerçevesi içerisinde mal veya hizmet satın alabilirler / satabilirler. Buna cari (ticari) hesap ilişkisi diyoruz.

Cari hesap ilişkisi çerçevesinde ortaya çıkan borçlanmalar ile ilgili olarak yasal bir sınır bulunmamaktadır.

Örneğin; A grup şirketi, grup şirketi olan B’ye 1 milyon TL’lik (+ KDV) satış yapmıştır.

A şirketinin, grup şirketi B’den 1 milyon TL’lik (+KDV) ticari alacağının bulunması, herhangi bir sorun teşkil etmez, bu alacağa faiz işletilmesi şart değildir.

Ancak bu alacak, dövizli bir alacak ise her iki taraf da bu dövizli alacağa 3’er aylık geçici vergi dönemlerinde (fatura düzenlemeksizin) değerleme yapması gerekir. Hesap kesim (kapama) tarihlerinde de ortaya çıkacak kur farkları için, (kur farkı hangi tarafın lehine ortaya çıkmış ise bu tarafça) iç yüzde ile KDV hesaplanarak karşı tarafa fatura edilir.

Öte taraftan; A grup şirketi, grup şirketi olmayan diğer müşterilerinden olan TL ya da döviz alacağına faiz işletiyor ise, grup şirketi olan B’ye de faiz işletmek ve bu faiz üzerinden de ayrıca KDV hesaplamak zorundadır.

Ayrıca; A grup şirketinin B grup şirketinden olan alacağı, (grup şirketi olmayan diğer müşterilerden olan alacak ile kıyaslandığında) tahsilat süresi ciddi bir şekilde uzamış ise, alacak kronikleşmiş ise, bu durumda yapılan işlemin cari hesap ilişkisini aştığı, olayın para kullandırmaya dönüştüğü iddiası ile alacağa faiz işletilmesi gerektiği ileri sürülerek cezalı vergi tarhiyatı yapılabilir.

Fatura TL olarak düzenlenmekle birlikte; sözleşmenin / anlaşmanın veya kayıtların döviz üzerinden izlendiği, nihai hesaplaşmanın döviz üzerinden yapıldığı dövize endeksli işlemlerde de aynen dövizli işlemlerdeki gibi hareket edilir.

Aymet Genel Muhasebe

Okumaya devam et

Galaxy S6 DUOS, Dubai’de 1.900 TL’den Satışa Çıkıyor.

galaxy-s6-duos-1-900-tl-den-dubai-de-satisa-cikiyor-705x290Yeni akıllı telefonların piyasaya çıkmasıyla birlikte, bu alanda söz sahibi olmak isteyen dev firmaların pazar yarışı durmak nedir bilmiyor. Aynı modellere farklı özellikler eklenerek yoluna devam eden firmaların en büyük temsilcilerinden Samsung, Galaxy S6 DUOS’u diğer modellerle birlikte 10 Nisan’da satışa sunacak.

Dubai’nin sıcak rüzgarıyla birlikte gelen habere göre, çift SIM kart ile gelecek olan Galaxy S6 DUOS’un diğer modellerden tek farkı çift SIM kart yuvası bulunması. Sekiz çekirdekli EXynos 7420 çipsetiyle gelecek olan cihazın diğer özellikleri arasında, 5,1 inç 2560 x 1440 piksel Super AMOLED ekran, 3 GB LPDDR4 RAM, 2.550 mAh pil,16 megapiksel arka ve 5 megapiksel ön kamera yer alıyor.

Aymet Yazılım Ve Muhasebe Programı

Android 5.0 Lollipop işletim sistemine sahip olan modellerden 32 GB’lık versiyonun fiyatı 2700 BAE Dinarı (1890 TL), 64 GB’lık versiyonun fiyatı ise 3000 BAE Dinarı (2100 TL) olarak belirlenmiş. Unutmadan, ülkemiz için belirlenen satış fiyatının ise 2.500 TL olduğunu da haberimize ekleyelim.  

Gelir Testi’nde Borç Ödeyen Yok.

calisan_15Milyonları yakından ilgilendiren “gelir testi” için yapılması gereken bulunulan ildeki Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmek ve ilgili testin yapılmasını istemek.

Genel sağlık sigortası 1 Ocak 2012 tarihinde zorunlu hale geldi. Ancak gelir testi uygulaması herkes tarafından bilinmiyor. Çalışıyorken işsiz kalan, 18 yaşını doldurarak bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünden çıkan bir kişinin gelir testi yaptırması şart. Gelir testi yaptırması gerektiği halde yaptırmayan kişilere ise en yüksekten prim borcu kesiliyor. Gelir testi yaptırmayan kişiler eğer 31 Mart 2015’e kadar testne girerlerse, borçlarını gerçek gelirleri üzerinden yeniden hesaplatabilecek.
Bu test herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmayanların sağlık imkânlarından yararlanabilmesi için aile içerisindeki gelirlerinin ölçülmesini sağlıyor. Özellikle de gençleri ve işsizleri ilgilendiriyor. 1 Ocak 2012’den bu yana teste zorunlu olduğu halde girmeyenlerin sayısı 5 milyon kişiyi aştı. İşte bu durumda olanlar için son tarih 31 Mart.
Son istatistiklere göre 7 milyon 37 bin kişinin prim borcu var. Eylül 2014’te çıkarılan yapılandırma kanunu ile bu kişilere ait 9.1 milyar TL’lik prim borcu yapılandırma kapsamında alındı. Gelir testi yaptırmadığı için borcu biriken kişi sayısı ise 5 milyon 308 bin kişi. Yani prim borcu olan kişilerin yüzde 75’i gelir testi yaptırması gerektiği halde yaptırmayanlardan oluşuyor.

En çok erkekler var

Borcu olanların büyük bir bölümü lise ya da üniversite eğitimini tamamlamış, artık anne veya babası üzerinden sağlık yardımı almayan gençlerden, özellikle de erkek çocuklardan oluşuyor. Kız çocukları eğer Ekim 2008 öncesi sağlıktan yararlanmışlarsa ve şu an çalışmıyorlarsa, sağlıktan halen primsiz yararlanabiliyorlar.
Borcu olanlar, yapılandırma kapsamında 31 Mart tarihine kadar gelir testi yaptırırlarsa borçlarını güncelleyebilecekler. Örneğin, yeni yapılacak test sonucunda, evde kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa bu borç silinecek.
Şu anda 195 bin kişi, 133 milyon TL genel sağlık sigortası prim borcunu yapılandırmış. Bugüne kadar yapılandırılan genel sağlık sigortası prim borcunun da 16.5 milyon TL’si ödenmiş. Toplam borçlu olan genel sağlık sigortalısı sayısına oranlandığında borcunu yapılandıran kişi sayısının çok az olduğu görülüyor.
Borçlarını yapılandıranlar geçmişe dönük olarak faiz ödememiş olacaklar. Borçların yapılandırılması halinde sağlık hizmetlerinden yararlanmaya da başlanabilecek.

Aymet Yazılım Ve Bilgisayar
Okumaya devam et

MSI USB 3.1 destekli Anakartlarını duyurdu.

1426512475_2015-02newgamingproductsq1p1

Dünyanın USB 3.1 destekli ilk anakartları USB 3.0’a göre 2 kat daha yüksek hız ile 10 Gb/sn sınırına ulaşıyor.

Anakart teknolojilerinde dünya lideri MSI, yeni USB3.1 donanımlı anakartlarını duyurdu. 2 farklı bağlantı tipiyle 10Gb/sn hıza ulaşan USB3.1 arayüzü, MSI’ın 10 yeni Z97 ve X99 tabanlı modeli ile geliyor. GAMING ailesine yeni katılan Z97A GAMING 9 ACK, Z97A GAMING 7, X99A GAMING 9 ACK ve X99A GAMING 7 anakartların tümünde Type-A USB 3.1 arayüzü mevcut.

Seriye yeni eklenen Z97A GAMING 6 yepyeni USB Type-C konnektörüne sahip. X99A XPOWER AC ve X99A MPOWER anakartlar ise sarı-siyah renklere sahip OC serisine yeni katılan modeller. Siyah-beyaz tasarımlı tek model olan Krait de yeni X99A SLI Krait Edition ile USB3.1 terfisi aldı. Classic serisinde MSI, USB 3.1 destekli X99A SLI PLUS ve X99A RAIDER modellerini sunuyor. Ayrıca dünyanın ilk USB 3.1 destekli AMD anakartları olan 990FXA GAMING ve 970A SLI Krait Edition da tanıtılan modeller arasında.

Aymet Yazılım Ve Muhasebe Programı

Okumaya devam et

Aymet Muhasebe Programında Stok Ekstre Raporu

Aymet Muhasebe Programı Aymet Yazılım Çözümleri tarafından üretilen genel muhasebe ve ön muhasebe amaçlı kullanılan bir programıdır.

Aymet Muhasebe Programı Okumaya devam et

4GB RAM’li Asus Zenfone 2 satışa sunuldu!

Dünyanın ilk 4GB RAM’e sahip akıllı telefonunu üreten Tayvanlı Asus’tan kullanıcıları sevindirecek bir haber geldi. Firma, Asus Zenfone 2 isimli akıllı telefon modellerini Tayvan’da satışa çıkardı.

Bu yılın Ocak ayında düzenlenen CES 2015’te ortaya çıkan Asus Zenfone 2 modellerinin fiyatlandırmasının nasıl olacağı birçok tartışmanın odak noktası olmuştu. Özellikle şirketin amiral gemisi modeli olan 4GB RAM’e sahip Zenfone 2’nin fiyatı çok merak ediliyordu. Cihazların satışa sunulması ile birlikte fiyatları da belli oldu.

1425908815_img20150309153748.jpg

Aymet Muhasebe Programı Okumaya devam et

Erken emeklilik için ne yapmalı?

calisan_15

 

Çalışanlar emekli olabilmek için yaş yıl ve prim gün şartını tamamlamak zorunda. Erkekler için askerlik kadınlar için ise doğum bunları azaltıyor. Bazı mesleklerde ise yıpranma payı ile emeklilik öne çekiliyor…

Türkiye’de 20 milyondan fazla çalışan emekli olacağı günü iple çekiyor. Emeklilik için üç şartı tamamlamak gerekiyor. Öncelikle sigortalı olunan tarihten bu yana kadınlar için 20 erkekler için ise 25 yılın geçmiş olması gerekiyor. Bu SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na göre değişiklik gösterebiliyor. Yine belli bir yaşa ulaşmış olma şartı var. Özellikle 9 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanlar için yaş şartı kadınlarda 58 erkeklerde ise 60’a kadar yükseldi. Bunun dışında da işe giriş tarihine göre belli bir prim gününü çalışarak ödenmiş olması gerekiyor. Bu şartları sağlamak kolay görünmüyor. Ama sistem bazı avantajlarla bu şartları sağlamak için kolaylıklar veriyor.

DOĞUM BORÇLANMASI: Sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar, 3 çocuğa kadar borçlanma yapabiliyor. Doğum borçlanması yapabilmek için borçlanılan sürelerde çalışmamış olmak ve çocuğun yaşaması şartı bulunuyor. Her çocuk için 720 gün borçlanma hakkı var. 3 çocuk için doğum borçlanması yapanlar, 2 bin 160 gün, yani 6 yıl prim kazanabiliyor. Çalışan anneler, ne kadar prim eksiği varsa o kadar borçlanarak, bu süreleri emeklilik hesabına katabiliyor. Prim tamam ise ve yaş bekleniyorsa o zaman borçlanmaya gerek yok. Çünkü doğum borçlanması yaşı geriye çekmiyor.

Aymet Muhasebe Programı

Okumaya devam et